Setiap sen dari sumbangan anda merupakan amanah buat kami

Sejarah Penubuhan

Bermula di bumi Jordan, kini sayap kami sudah mula dilebarkan kepada pelarian Syria di negara-negara lain. Ikuti perkongsian Pengasas Cinta Syria Malaysia, Musa Al-Nuwayri tentang kenapa beliau memulakan usaha untuk membantu pelarian Syria.

Persatuan Cinta Syria Malaysia atau lebih dikenali sebagai Cinta Syria Malaysia-CSM adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang didaftarkan secara rasmi pada 11 Ogos 2014.

Pernah dikenali dengan nama Tangisan Syria Di Bumi Jordan (TSDBJ) semasa kami bertapak di Jordan dahulu. Kini, nama kami ditukar kepada CSM selepas bantuan diluaskan kepada pelarian Syria yang berada di Turki, Lubnan dan Malaysia.

Walaupun pernah diuji dengan pelbagai cabaran, CSM masih gagah mengorak langkah sehingga tertubuhnya “Sekolah KITA”, sekolah percuma untuk anak-anak pelarian Syria. Ini adalah hasil daripada pengorbanan serta usaha-usaha tim dan sukarelawan CSM serta komitmen penyumbang semua, Alhamdulillah.

Hakikat ini membuktikan CSM tidak cuma tertumpu kepada bantuan dalam bentuk wang, makanan, dan keperluan asas, tetapi juga berusaha memastikan anak-anak Syria mendapat pendidikan sewajarnya dan melalui zaman kanak-kanak dengan sebaiknya, sebagaimana kanak-kanak lain. Justeru, masalah Pelarian Syria adalah masalah kemanusiaan yang harus dihadapi bersama.

Kami mengharapkan sokongan yang berterusan daripada semua pihak demi kesinambungan kepada kejayaan yang telah terlakar sehingga ke hari ini.

Semoga moto CSM iaitu “Your Help, Their Future” mampu memberi ruang harapan kepada mereka yang memerlukan dalam meneruskan hidup dengan selayaknya, sama seperti kita semua.