Setiap sen dari sumbangan anda merupakan amanah buat kami

Sejarah Penubuhan

Persatuan Cinta Syria Malaysia (CSM) yang dahulunya pernah dikenali dengan nama
Tangisan Syria Di Bumi Jordan (TSDBJ) adalah sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang didaftarkan
secara rasmi di bawah Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) pada 11 Ogos 2014.
Persatuan ini diasaskan di Jordan dengan diketuai oleh Ahmad Musa al-Nuwayri.

CSM berhasrat untuk menjadi NGO utama di Malaysia yang membantu meringankan krisis pelarian Syria terutama dalam aspek pendidikan menjelang 2025. Sejajar dengan itu, fokus dan misi CSM adalah untuk memberikan pendidikan percuma kepada kanak-kanak Syria yang kurang berkemampuan di samping memberi sumbangan kepada pelarian Syria.

CSM juga ingin menjadi sebuah NGO yang memberi dan menyebarkan kefahaman kepada rakyat Malaysia berkaitan latar belakang dan isu semasa di Syria serta bertindak sebagai badan sukarelawan dalam membantu pelarian Syria sama ada secara langsung atau tidak langsung. Dengan itu, minat dalam bidang sukarelawan dalam kalangan generasi muda dapat dipupuk.
 
Sejajar dengan misi dan visi yang ditetapkan, CSM terus mengorak langkah dengan lebih efisien untuk melaksanakan 3 fokus utama iaitu Pendidikan, Kebajikan dan Bantuan Kecemasan. Dalam pada itu, CSM juga memberi tumpuan yang jitu bagi memenuhi kriteria-kriteria Sustainable Development and Goals (SDG) iaitu No Poverty, Zero Hunger, Good Health & Well-Being, Quality Education dan Partnership For Goals.
 
Di samping menceburi kerja-kerja kemanusiaan, CSM juga komited dalam mengekalkan Strategic Value CSM dalam menjalankan gerak kerja ini iaitu Transparency & Accountability, Excellence, Partnership, Agility & Innovative and Team work.

Walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran dalam tempoh satu dekad ini, CSM berjaya menubuhkan tiga buah pusat pendidikan iaitu Sekolah KITA I di Jordan, Sekolah KITA II di Syria dan Pusat Bimbingan Alternatif Cinta Syria Malaysia di Bangi. Ini membuktikan bahawa CSM komited dan berazam untuk memastikan anak-anak Syria mendapat pendidikan yang sewajarnya.
 
CSM tidak akan menginjak masuk usia 1 dekad dengan jayanya tanpa sokongan dan dorongan yang disalurkan. Kami mengucapkan ribuan terima kasih di atas sokongan dan bantuan yang diberikan, juga mengharapkan doa yang berterusan daripada semua pihak agar CSM terus utuh dan dapat meneruskan bantuan serta pendidikan kepada pelarian Syria yang memerlukan. Ketahuilah bahawa kejayaan CSM pada hari ini juga adalah hasil bantuan dan sokongan daripada penyumbang dan tim sukarelawan CSM.
 
Dengan moto CSM, “Your Help, Their Future” mampu memberi ruang harapan kepada mereka yang memerlukan dalam meneruskan hidup seperti kita semua. Bak kata pepatah melayu ‘ibarat telur dua sebandung, pecah satu, pecah keduanya’ yang bermaksud masyarakat yang sentiasa bersatu hati & sehidup semati.