Bengkel Hafazan Al-Quran Untuk Pelarian Syria

Tanggal 1 Oktober 2013, 30 kanak-kanak pelarian Syria menyertai bengkel menghafaz Al-Quran yang diadakan secara percuma di Yayasan Khalid Ibn Walid. Bengkel ini sepenuhnya ditanggung oleh Tangisan Syria Di Bumi Jordan​ dengan kerjasama Palestine Reconstruction Team​ hasil sumbangan anda semua.

Bengkel yang akan berlangsung selama sebulan ini dikelolakan oleh seorang ustazah bergelar hafizah dari Syria. Mereka diajar tentang Al-Quran, solat dan perkara berkaitan agama. Kelas bermula pada setiap hari kecuali pada hari jumaat bermula pada jam 5petang -7 malam. Para pelajar turut dijamu dengan makanan dan minuman setiap hari selepas kelas.

Kesemua pelajar berjumlah 30 orang termauk lelaki dan perempuan. Peserta perempuan dalam umur lingkungan 9-15 tahun.

Jutaan terima kasih kepada dermawan yang menderma sekaligus membantu melancarkan lagi bengkel ini. Insya Allah ada ganjarannya di akhirat kelak. 

Kos bengkel selama sebulan ini ialah JD1680/RM7651 merangkumi kos gaji guru sebanyak JD150, hadiah kepada setiap seorang pelajar yang berjaya menghafaz sebanyak JD20 seorang, kos makanan harian sebanyak JD630 dan kos pengangkutan sebanyak JD300. Untuk makluman, para peserta diambil seorang demi seorang dari rumah ke rumah.

Kongsi entri ini

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email